Suchi Siwach: Banbrytande domare

 Sveriges första damdomare någonsin, Suchi inledde sin domarkarriär säsongen 2021.

Under sin första säsong som domare, dömde hon flertals matcher i olika turneringar såsom Herrligor, Junior Premier League och European Cricket Network.   

Jag och Cricket:

Din idrottsbakgrund?
Jag brukade spela mycket när jag var liten. Jag spelade många sporter som cricket, basket, grästennis och badminton. Jag lärde mig allt detta av min far, han brukade spela hockey för sitt universitetslag. Han uppmuntrar alltid mig och min bror att vara aktiva i sportaktiviteter.
 
Vilken förening representerar du?
Tridents Sports Club
 
Hade du någon tidigare erfarenhet av cricket, innan du började tävla?
Ja, jag brukade bara spela cricket med mina barndomsvänner men inte professionellt.
 
Hur kommer det sig att du valde Cricket, och inte en annan mer känd idrott?
Jag tror att vi behöver fler kvinnor i cricket eftersom vi har få kvinnor i cricket för närvarande, särskilt i Sverige. Så jag tänkte att det skulle vara ett bra sätt att få in fler och fler kvinnor i den här sporten och göra den könsneutral.
 
Vad gör Cricket speciellt, enligt dig?
Det är ett lagspel. Den lär dig många saker som integritet, tålamod och motståndskraft som är mycket viktiga faktorer för varje individ. Jag lär mig alltid av spelet oavsett resultat. Om du vinner firar du och om du förlorar lär du dig och får erfarenhet, nästa gång kommer du tillbaka klokare och starkare.
 
Mest minnesvärda cricket händelse/match?
Jag kommer att säga två händelser. Den första var när vi deltog i Swedish Cup Ladies 2020 i Växjö. Jag spelade i ett blandat lag vilket var en underbar upplevelse. Den andra var ECS 2021, där jag gjorde Umpiring. Det var min första officiella internationella serie som jag gillade mycket.

Tävling och mål

Förra säsongen 2021 var du Sveriges första och enda damdomare, hur känns det att vara en banbrytare inom svensk cricket och domaryrket?
Det var en underbar känsla eftersom jag lärde mig mycket på marken som domare förra året. Men vi behöver också fler och fler kvinnor inom detta område. Då blir det en könsneutral sport.
 
Varför bli domare?
Det är en mycket viktig roll i alla sporter. Jag tyckte det var intressant eftersom det ger dig en djupare kunskap om spelet. Det är därför jag väljer att bli domare.
 
Några tips till årets nya damdomare?
Tvivla aldrig på dig själv. Var självsäker och lär dig spelet. Du kan göra det.
 
Din målsättning som spelare och domare inför denna historiska säsong för svensk damcricket?
Jag vill bara bli bättre som spelare och domare. Jag hoppas att vi får spela fler regionala och internationella serier där vi kan visa upp vår kompetens.
 
Mitt budskap

Vad skulle du säga till flickor/damer som vill börja spela cricket, men som saknar självförtroendet?
Vi är människor. Vi lär oss alltid av misstag så var inte rädda för att göra misstag för genom att göra misstag kan du lära dig och bli bättre. Ta Bat and Ball och börja spela, ta inte hänsyn till andras åsikter, fokusera på dig själv och på ditt spel.
 
Din vision för damcricketen?
Swedish Women Cricket Team borde spela i ICC världscupen.

Snabba frågor
Favorit cricketbegrepp? 
T20 och T50

Idrottsförebilder?  
Mithali Raj – Indien Cricketer

Bästa med att idrotta? 
Results

Beskriv cricket med tre ord?
Spännande, roligt, tålamod

Bowler, Fielder eller Batter?
Batter

Instagram eller Facebook?
Instagram
 

loading...